Een LED-paneel: de energiezuinige vervanger voor TL buizen

0
504

LED-panelen zijn er in allerlei soorten en maten. In dit artikel leggen we je uit waar je LED-panelen voor kunt gebruiken, waar je op moet letten en waarvan je je bewust moet zijn als je LED-panelen gaat installeren. Zo is de temperatuur van het licht belangrijk, maar ook de UGR rating. Wil je precies weten hoe het allemaal zit? Lees dan snel verder in dit artikel, en wie weet ga jij een led paneel kopen!

Oké een LED-paneel, maar wat is dat eigenlijk?

Een LED-paneel is een energiezuinige vervanger voor conventionele TL buizen. Het is een handige en energiezuinige manier om licht in systeemplafonds te verkrijgen. Het voordeel van LED-panelen is dat je enkel een paneel uit het systeemplafond hoeft te verwijderen, om deze te kunnen plaatsen. Doordat het armatuur aan het plafond wordt bevestigd met behulp van een frame of pendelset, is de lichtbron geschikt voor vervanging van vrijwel alle armaturen.

Waar kunnen LED-panelen voor worden gebruikt?

LED-panelen zijn geschikt voor bijna alle soorten ruimtes, van kantoren tot scholen en ziekenhuizen. Het is een flexibel product dat in verschillende soorten en maten verkrijgbaar is. Zo zijn er panelen met een standaard afmeting van 600x600mm, maar zijn er ook panelen die kleiner of juist groter zijn. Daarnaast zijn er panelen verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs.

LED-Panelen aanschaffen

Ga je een led paneel kopen? Dan, is het belangrijk om te weten welke afmeting, kleur en lichtopbrengst je nodig hebt. Deze factoren bepalen namelijk hoeveel lumens het paneel zal produceren en welke kleur het licht zal hebben.

Wat is de UGR bij een LED-paneel?

De UGR is de glansgroep van het licht. Een hoge UGR geeft een hogere lichtopbrengst, maar heeft ook een verminderde samenstelling van het licht. Een LED-paneel kan een UGR van maximaal 25 hebben. Een URG van 19 is ideaal voor bijvoorbeeld kantoren en schoolgebouwen.

Hoe bepaal ik de juiste lichtopbrengst van een LED-paneel?

De lichtopbrengst van een LED-paneel wordt bepaald door het aantal lumens (licht-eenheden) dat het paneel produceert. De lichtopbrengst is afhankelijk van de grootte van het paneel en de kracht van de LED's die erin zitten. Een klein paneel met zwakke LED's kan minder lumens produceren dan een groot paneel met krachtige LED's.

Hoe bepaal ik de juiste lichtkleur van een LED-paneel?

De lichtkleur van een LED-paneel wordt bepaald door de kleurtemperatuur van de LED's die erin zitten. De kleurtemperatuur is een maat voor de "warmte" van het licht. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe "warmer" het licht zal zijn. Een kleurtemperatuur van 2700K is bijvoorbeeld "warmer" dan een kleurtemperatuur van 4000K. De meeste panelen hebben een kleurtemperatuur tussen de 2700K en 6500K.