Hoe lang gaat een dak mee?

0
8735

Er is bijna geen enkel onderdeel binnen of buiten je huis dat het eeuwige leven heeft. Bijna altijd geldt dat goed onderhoud van groot belang is, maar zelfs dan zal er uiteindelijk slijtage optreden en moeten er zaken worden vervangen. Weet jij hoe lang jouw dak ongeveer mee kan gaan?

Een dak met een houdbaarheidsdatum

Een dak is een heel belangrijk onderdeel van een woning. Het is de plek waar wordt voorkomen dat water en wind zo maar de woning binnen kunnen dringen. Het is als het ware de deksel van je huis, onmisbaar om de boel dicht te houden.

Functioneert je dak niet goed, dan duurt het vaak even voor je het binnen door hebt. Zeker bij kleine beschadigingen kan het een tijdje duren voor je er binnenshuis hinder van gaat ondervinden. Langzaam maar zeker zal het regenwater echter zijn weg naar binnen gaan zoeken, tot je kringen op je plafond ziet verschijnen, en er uiteindelijk zelfs druppels kunnen gaan vallen. Heb je pech, en is er sprake van een grote beschadiging, dan kan het ook opeens heel snel gaan, en moet je middenin een stevige regenbui met emmers in de weer om het water op te vangen.

Goed onderhoud van het dak kan dit in veel gevallen voorkomen. Het zorgt ervoor dat kleine beschadigingen kunnen worden verholpen voordat zij tot grote problemen leiden, maar ook dat de gebruikte materialen langer mee kunnen gaan. Maar zelfs het beste onderhoud kan niet voorkomen dat delen van het dak uiteindelijk hun maximale levensduur hebben bereikt, en moeten worden vervangen.

Hoe lang gaat het mee?

Hoe lang een dak precies mee gaat, hangt van veel factoren af. Allereerst is natuurlijk het soort dak en de gebruikte dakbedekking van groot belang. Stenen dakpannen verslijten in principe niet, terwijl het bitumen op een plat dak juist wel sterk aan slijtage onderhevig is. Na twintig jaar is dit doorgaans wel ‘op’, en de kans is groot dat er ook voor die tijd al zo hier en daar kleine scheurtjes ontstaan. Een materiaal als EPDM daarentegen, heeft een levensduur van wel 50 jaar en raakt in de tussentijd zelden beschadigd. EPDM dakbedekking wordt om deze reden steeds vaker toegepast op platte daken.

Ook de ligging van je dak kan invloed hebben op de houdbaarheid. Veel soorten dakbedekking reageren met water, temperatuur en UV-licht, en doen hierdoor steeds minder goed hun werk. Ook hier is EPDM echter weer de uitzondering op de regel: dit materiaal is volledig bestand tegen deze elementen, en blijft in goede vorm.