Een rolsteiger gebruik je zo!

0
1485

Het wil nog wel eens voorkomen dat een rolsteiger niet stevig genoeg staat. Dit kan erg vervelend uitpakken, zeker als je in de hoogte moet gaan werken! Je kunt dit op een paar verschillende manieren voorkomen. Ben jij benieuwd hoe je een steiger op de meest veilige manier kunt gebruiken? Lees snel verder!

Afspraken uit 2016

Als het goed is ben je bekend met A-Blad Rolsteigers. Dit naslagwerk bevat aanbevelingen die door aannemers en andere partijen in de bouw is samengesteld om het werken met rolsteigers zo veilig als mogelijk te maken. Je vind er aanbevelingen in over de werkvoorbereiding, gebruiksfase, afbouw/demontage en nog veel meer.

Door deze aanpassingen is het ontwerp van de moderne rolsteigers zoals wij ze nu kennen drastisch veranderd. Ook de nieuwe opbouwinstructies zijn opgenomen in het A-Blad voor rolsteigers.

Wat is een rolsteiger

Onder een rolsteiger verstaan we een vrijstaande (of tegen een gevel staande) mobiele steiger. Ze zijn uitgerust met zwenkwielen die ook in hoogte kunnen worden versteld. Ook kan je een rolsteiger herkennen aan eventuele hulpvloeren en meerdere werkvloeren.

Let op: een rolsteiger is geen kamersteiger of vouwsteiger. Een kamersteiger wordt over het algemeen alleen voor binnenshuis gebruikt. Ook kan je met een kamersteiger niet de hoogte in om te gaan werken. Hier heb je echt een rolsteiger voor nodig.

Een rolsteiger opbouwen, hoe doe je dat veilig volgens de richtlijnen?

Ten eerste is het mogelijk om trainingen te volgen zodat jij 100% zeker weet dat je een rolsteiger veilig kunt opbouwen. In de praktijk zal je echter merken dat er veel minder intens wordt gelet op deze richtlijnen, zo lang je maar wel de instructies van de leverancier nauwlettend opvolgt.

De nieuwe normen voor het opbouwen van een rolsteiger zorgen ervoor dat het gebruik van dit type steigers veel veiliger moet zijn. Hierbij is de vakbond uitgegaan van de makkelijkste manier van opbouwen. Iedere persoon die de steiger (de)monteert moet rondom de heupen beschermd zijn voordat hij een platform betreedt.

Het is daarnaast altijd belangrijk om de aanwijzingen die de fabrikant heeft meegeleverd na te leven. Ook is het eigenlijk niet toegestaan om verschillende merken bij elkaar in één steiger samen te voegen. Hierdoor kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

Wanneer de rolsteiger is opgezet, kan het echte werk beginnen. Tijdens het gebruik van een rolsteiger moeten de werkvloeren zijn beschermd met dubbele leuningen en kantplakken. Alleen wanneer de afstand tussen gevel en steiger minder is dan 15 cm mag de leuning aan die bewuste zijde komen te vervallen.

Je kunt gemakkelijk zelf een rolsteiger kopen bij Steigerkopen. Neem eens een kijkje op hun website voor meer informatie!