In vijf stappen jouw eigen river tafel met epoxy

0
1238

River tafels zijn een trend onder meubelmakers. Je kent ze vast wel deze tafels bestaan uit twee vakken waartussen kleurstof met epoxy wordt gegoten. Dit creëert een effect dat doet denken aan een rivier. In dit blog vertel ik jou stap voor stap hoe jij een river tafel maakt met epoxy. 

River tafel stap voor stap

De eerste stap is het uitzoeken van de materialen. Welke materialen spreken jou aan? Houd jij van een strak of juist grof materiaal? Wil jij de materialen halen in de winkel of vinden in de natuur? Beantwoord deze vragen voor jezelf en zorg er vervolgens voor dat jij de gewenste materialen in jouw bezit krijgt. 

Als tweede moet het hout worden voorbereid. Zo dient het houdt schoon, ontvet en droog te zijn voor het beste resultaat. Bekijk online hoe je hout ontvet en schoonmaakt. Bij twijfel over de droogheid van hout gebruik je een vochtmeter om te kijken of het hout een vochtpercentage heeft onder de 15%. 

Stap drie is het kiezen van de juiste mal. Een mal is de gietvorm die jij wilt hebben voor de tafel. Kijk eerst of de keuze van de mal aansluit bij de twee vlakken van de tafel. Vervolgens kijk je of het materiaal sterk genoeg is om het gewicht van de epoxy te dragen.

Stap vier is het gieten van de epoxy en pigmenten. Dit is dus het toevoegen van de rivier. Zorg ervoor dat de twee vlakken van de tafel op de gewenste manier liggen op de mal. Een handige tip is om hiervoor gebruik te maken van lijmklemmen. Check ook of de tafel wel waterpas staat. Meng vervolgens de epoxy met het pigment en gooi deze in de gietvorm. Gebruik een brander om de luchtbellen aan het oppervlak te verwijderen. 

De vijfde en laatste stap is het afwerken van de tafel. Laat de epoxy uitharden voor de aangegeven tijd onder een temperatuur van ongeveer 21 graden. Na het uitharden van de epoxy kan de mal verwijdert worden. Vervolgens hoeft de tafel alleen nog geschuurd en afgewerkt te worden met houtolie. 

De voordelen van epoxy 

Epoxy is bruikbaar op bijna elk soort ondergrond, beschermt tegen vocht en chemicaliën, zorgt voor luchtdichtheid en heeft een lijmende functie. Deze stof is helder maar kan door de toevoeging van pigmenten de gewenste kleur krijgen. Epoxy is te gebruiken voor veel doeleinden denk hierbij aan: de watersport, kunstenaars en meubelmakers, aquaria en persoonlijke klussen.