Internet: WiFi of kabel?

0
1342

De corona-crisis is nog lang niet voorbij, helaas. 

Wie kan thuiswerken, wordt vanuit de overheid verzocht dat ook te doen. 

We moeten nu met onze laptops of computers thuis aan de slag, gebruik makend van ons eigen internet. Het is dan heel fijn, als je een snel en stabiel thuisnetwerk hebt. Zeker als je een huishouden hebt dat uit meerdere personen bestaat en iedereen tegelijkertijd gebruik maakt van hetzelfde netwerk. De een wil gamen, de ander Netflixen en jij moet net een online vergadering in. 

Thuisnetwerk

Bijna iedereen heeft thuis wel internet via WiFi. Het is aan de ene kant super handig, omdat je dan met elk apparaat vanaf elke locatie in huis, verbinding kan maken met het internet, compleet draadloos. Maar aan de andere kant is internet via WiFi ook vaak onbetrouwbaar, omdat het signaal niet altijd stabiel is. Het kan verstoord raken door andere apparaten (babyfoons, magnetrons, draadloze audio-apparatuur, etc) waardoor het signaal kan gaan haperen of soms zelfs kan wegvallen.

WiFi maakt gebruik van twee banden: de 2,4 GHz en de 5 GHz band. Vooral de 2,4 GHz band heeft beperkte ruimte (daarmee wordt bedoeld: het aantal beschikbare kanalen -frequenties- binnen de band die beschikbaar zijn) dus het is er al heel snel erg druk met gebruikers, wat verlies van snelheid oplevert. En niets is zo irritant als traag internet. Je router (het apparaat dat het internetsignaal verdeelt over meerdere apparaten) kiest een kanaal en daar moet je het dan maar mee doen. Uiteraard kun je handmatig het ‘beste’ kanaal instellen, maar de kans is groot dat anderen in jouw buurt dat ook gedaan hebben en dan zit dat kanaal alsnog vol met gebruikers. 

Veel mensen weten niet dat er een 5GHz band in hun router aanwezig is en dus maken ze er ook geen gebruik van. Een voordeel van het inschakelen en configureren van een 5GHz band op je router is dat het dus betrekkelijk rustig zal zijn. Een ander voordeel van 5GHz is dat er op deze frequentie geen storing van andere apparatuur plaatsvindt. 

Een groot nadeel echter, is dat 5GHz alleen op kortere afstanden werkt, vanwege de hogere frequentie. Het heeft meer moeite om door muren en plafonds heen te komen. Om goed gebruik te kunnen maken van het signaal zul je dus dicht op de router moeten blijven zitten.  

Draadloos internet is eigenlijk voornamelijk geschikt voor smartphones en tablets, maar een echt betrouwbaar thuisnetwerk voor computers, laptops, etc. is alleen via een netwerkkabel te verkrijgen. Daarmee haal je altijd de volle internetsnelheid en heb je compleet stabiel en storingsvrij internet.

Maar een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van welke netwerkkabels je gebuikt. 

De Cat6 kabel

De Cat6 kabel is de grote broer van de Cat5e kabel en hij verdient deze titel, want hij is 10x zo snel. De Cat6 kabel haalt een snelheid van 10.000 Mbit/s (wanneer de kabel niet langer is dan 45 meter. Vanaf 45 meter heeft hij een snelheid van 1000 Mbit/s) en de Cat6 kabel heeft een bandbreedte van 250 Mhz. Wat betekent dit concreet?

De snelheid geeft aan hoeveel Mbit er per seconde door de kabel kan. Meer bits betekent meer data die erdoor verstuurd kan worden. De doorvoersnelheid (Mhz) geeft per kabel aan hoeveel data er tegelijk door de kabel verstuurd kan worden.

Vergelijk het met een snelweg: de maximum snelheid (bijvoorbeeld 130km/u) is zoals de maximale snelheid van de Cat6 kabel in Mbit/s en het aantal beschikbare rijstroken is vergelijkbaar met de doorvoersnelheid in Mhz. Hoe meer rijstroken, hoe meer auto’s er tegelijkertijd op de snelweg kunnen rijden. 

Er zijn twee soorten Cat6 kabels: 

  • Cat6 U/UTP (on-afgeschermd)
  • Cat6 S/FTP (afgeschermde mantel en afgeschermde aderparen)

het verschil in beide kabels is dat de afgeschermde kabel geschikter is wanneer deze komt te liggen naast (of nabij) zogenoemde storingsbronnen, zoals COAX kabels en andere stroom kabels. Deze dubbel(!) afgeschermde Cat6 kabel zorgt dan voor een stabiele verbinding. Wanneer je zeker weet dat de netwerkkabel niet in de buurt van storingsbronnen komt te liggen kun je ook een on-afgeschermde Cat6 kabel kiezen, omdat deze kabels natuurlijk goedkoper zijn.  

Het beste thuisnetwerk met de Cat6 kabel

Het is perfect voor thuisgebruik (streaming, gamen, videobellen, etc.)

De Cat6 kabel is super snel en kan veel data tegelijkertijd op hoge snelheid verwerken. Je kunt hiermee probleemloos internetten, ook als je veel downloadt en uploadt. 

De Cat6 kabel is anno 2021 erg populair en is inmiddels de nieuwe standaard voor particulieren. Bovendien is dit de meest verkochte kabel.

Wat goed is om te weten is dat je thuisnetwerk bestaat uit meerdere onderdelen, onder andere: router, kabels en natuurlijk ook je internetabonnement. De snelheid van je internet wordt bepaald door het traagste onderdeel van het netwerk. Als je een abonnement hebt van 50 Mb/s dan is dat de maximale snelheid van je internet, ook al heb je een Cat6 kabel die een snelheid heeft van 1000 Mbit/s. Wel betekent dit dat je de komende jaren goed zit met de Cat6 kabel, omdat de meeste internetproviders nog geen abonnement aanbieden met snelheid van meer dan 1000 Mb/s