Welke zorgverzekering is het goedkoopste?

0
1457

Om te beginnen vraag je jezelf waarschijnlijk af: welke zorgverzekering is het goedkoopste? Uiteraard is het ook belangrijk wat de beste zorgverzekering 2021 is voor je persoonlijke situatie. De goedkoopste zorgverzekering hangt van factoren af zoals je gekozen eigen risico en de soort polis die je kiest. De beste verzekering is met name afhankelijk van welke zorg je nodig hebt. Dit wisselt per persoon natuurlijk. In dit artikel vertellen we je alles waar je op moet letten met betrekking tot je zorgverzekering voor 2021.

De belangrijkste data die je in de gaten moet houden

Om te beginnen moeten op 12 november 2020 alle premies bekend gemaakt zijn door de zorgverzekeraars. De laatste dag van het jaar, 31 december 2021, is de laatste dag waarop je je huidige zorgverzekering kan opzeggen. Een maand later op 31 januari 2021 is de laatste datum waarop je een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten als je de oude voor eind december hebt opgezegd. Je nieuwe verzekering gaat in met terugwerkende kracht van 1 januari 2021.

De kosten van je zorgpremie

Je zorgverzekering is opgebouwd uit je basisverzekering, aanvullende verzekering en je tandartsverzekering. Deze hebben allemaal invloed op je premie en daarbij wordt er nog rekening gehouden met je eigen risico. Dit kan je vrijwillig verhogen. Hierdoor betaal je een lagere premie, maar bij gebruik van je zorgverzekering heb je wel de kans dat je ineens een hoog bedrag moet betalen. Hou hier rekening mee als je overweegt om je eigen risico te verhogen. Het eigen risico voor 2021 is hetzelfde als dit jaar en bedraagt 385 euro. Je basisverzekering is min of meer gelijk bij iedere verzekeraar. Wel zitten er flinke prijsverschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen. Dit heeft onder andere te maken met de keuze voor je polis. Je kan kiezen voor een restitutiepolis of een naturapolis. Bij een restitutiepolis heb je een volledig vrije keuze in artsen. Bij een naturapolis wordt meestal de zorg bij ziekenhuizen volledig vergoed, maar is er een beperkte keuze in overige artsen. Als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van verloskundigen, klinieken, fysiotherapeuten en apotheken dan word je in je keuze beperkt of moet je gebruik maken van gecontracteerde zorgverleners. Als je dit niet doet moet je vaak zelf een gedeelte van de behandeling betalen. Om deze reden is een restitutiepolis vaak een betere keuze, ondanks dat deze iets duurder is per maand. Als je een aanvullende verzekering kiest dan is het belangrijk om goed te vergelijken en kijken wat er precies vergoed wordt. In veel gevallen sluit je een te hoge aanvullende verzekering af waar je helemaal geen gebruik van maakt. Dat is natuurlijk zonde. Je betaald er maandelijks voor, maar je doet er uiteindelijk niks mee. Bij een tandartsverzekering moet je ook opletten of het nodig is. Je kan op internet de maximaal vastgestelde bedragen vinden die de overheid heeft vastgesteld. In vele gevallen kost de verzekering meer dan je normaal aan behandelingen kwijt bent. Daarbij zijn ongevallen vaak niet meeverzekerd.