Eindelijk ben je voor jezelf begonnen. Je zakelijke bankrekening is geopend en de visitekaartjes zijn geprint. Maar eerlijk is eerlijk: er komt veel kijken bij het ondernemerschap en dan kan het zijn dat je iets belangrijks over het hoofd ziet. Om je als startende zzp’er of freelancer op weg te helpen zetten we drie veelvoorkomende valkuilen op een rij, zodat jij daar in ieder geval niet in trapt.
1. Juridische bijstand
Er is een kans dat je te maken krijgt met klanten die te laat betalen, niet willen betalen of wanbetalers die je helemaal niet te pakken krijgt. Naast tijd en energie kan zoiets je ook een groot deel van je inkomsten kosten. Met een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers beschik je over een complete incassoservice, gratis juridisch advies en een juridische preventiedienst. Zo bespaar je jezelf de kopzorgen en krijg je de knaken waar je zo hard voor gewerkt hebt.
2. Verzeker jezelf tegen ongelukjes
Als je tijdens een klus koffie morst over de laptop van een opdrachtgever of – erger nog – letsel veroorzaakt in het verkeer, bijvoorbeeld met een ongeluk op de fiets, moet je als onverzekerde zzp’er zelf voor de kosten opdraaien. Bij letsel kan dat een torenhoge rekening in je brievenbus betekenen. Bescherm jezelf tegen zo’n financiële klap met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je onder werktijd veroorzaakt. Wel zo geruststellend, zowel voor jou als je klanten.
3. Appeltje voor de dorst
Zodra de eerste facturen betaald worden is het misschien verleidelijk om je geld vrijwel meteen uit te geven of te investeren. Maar hou er rekening mee dat dit je omzet (en niet je winst) is waar je nog een deel van moet inhouden voor de inkomsten- en omzetbelasting. Nu je niet (meer) in loondienst bent, worden die zaken ook niet automatisch ingehouden op je loon.
Zet daarom ongeveer 30-40% van je inkomsten apart voor de Belastingdienst. Daarnaast draai je als zzp’er een wisselende omzet en zal je bankrekening de gewoonlijke dipjes ervaren. Zorg dus altijd dat je een prima buffer hebt om onvoorziene uitgaven mee op te vangen en niet op een houtje te hoeven bijten tijdens rustige tijden, je vakantie of een ziekteperiode.