Werknemers motiveren om meer te bewegen? Vijf tips om beweging aan te moedigen

0
1742

Met name medewerkers die een beroep uitoefenen dat vooral zittend gebeurt, komen nauwelijks aan hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid beweging. Te weinig beweging brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, denk aan overgewicht, hart-en-vaatziekten en problemen met het bewegingsapparaat, maar kan ook mentaal tot problemen leiden. Hoe kan een werknemer ervoor zorgen dat medewerkers gedurende de dag meer kunnen bewegen?

1: stimuleer het gebruik van een fiets

Dankzij het nieuwe fietsplan heeft een werkgever een belangrijk middel in handen om werknemers de fiets te laten gebruiken om naar het werk te komen. Deze nieuwe leaseregeling zorgt ervoor dat zelfs dure fietsen voor slechts een paar euro per maand bijtelling kunnen worden geleased door de werknemer. Wilt u het gebruik van een leasefiets nog aantrekkelijker maken, informeer dan eens naar de mogelijkheden om als werkgever ook deze bijtelling (deels) op u te nemen.

Voor werknemers die tamelijk ver van het werk wonen is een reguliere fiets wellicht geen optie. Zij kunnen echter wel een elektrische fiets leasen. Dat betekent iets minder beweging, maar nog altijd meer dan wanneer de auto zou worden gebruikt.

2: vergader eens buiten

Staat er een vergadering op het programma die redelijk informeel van aard is? Doe deze vergadering dan eens wandelend. Zeker wanneer het vooral gaat om even bijpraten of de laatste ontwikkelingen doornemen, kan dit prima tijdens een ommetje gebeuren. Dat geeft niet alleen wat extra beweging, maar ook een verandering van omgeving die een gesprek ten goede kan komen.

3: faciliteer sportschool gebruik

Grote bedrijven hebben steeds vaker een inpandige sportschool, waar werknemers direct voor of na werktijd, en in sommige gevallen zelfs tijdens werktijd, aan hun beweging kunnen komen. Kleinere bedrijven kunnen dit opvangen door contact te leggen met een lokale sportschool of keten, en hier een aardige korting voor hun werknemers te bedingen, of wellicht zelf de kosten op zich te nemen.

4: zorg voor afwisselende werkzaamheden

De hele dag stil op een bureaustoel zitten is voor niemand goed. Om die reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt. Bespreek met werknemers hoe zij hun zittende werkzaamheden kunnen afwisselen met staan of lopen. Zelfs ieder uur een wandelingetje maken naar een andere afdeling om hier ter plekke een vraag te stellen aan een collega, in plaats van een mailtje te sturen, kan hierbij al helpen.

5: staan is het nieuwe zitten

Ook qua inrichting van de werkruimte kan een werkgever beweging stimuleren. Er komen steeds meer bureaus op de markt waarachter staand of zelfs fietsend gewerkt kan worden. Een goede afwisseling voor steeds maar zitten!