Investeren in een goede uitvaart

0
1288

Misschien heb je het al wel is eerder meegemaakt, een begrafenis of crematie. Het zijn altijd droevige momenten om mee te maken. Maar toch kan het ook heel erg mooi zijn. Het is erg belangrijk om een mooi afscheid in stand te brengen. Door een goed afscheid kunnen jij en je familie het later goed verwerken. Tegen de tijd dat je wat ouder wordt is het een idee om eens over je uitvaart na te gaan denken. Hoe zou jij het willen? Wat voor muziek zou je mooi vinden? Moet iedereen in het zwart of wil je juist wat vrolijke kleurtjes erbij? Allemaal belangrijke aspecten die later goed van pas kunnen komen. Uitvaartzorg is iets waar in Nederland eigenlijk nog veel te weinig aandacht aan wordt besteed maar wat wel belangrijk is.

De basis

Als je zeker wilt zijn van een mooie uitvaart voor jezelf kan je het het beste voor het overlijden alvast regelen. Zo staan een aantal dingen al vast en weet je zeker dat mensen een mooi afscheid van je kunnen nemen. Het is belangrijk dat je je wensen kenbaar maakt bij een uitvaartverzorging, bijvoorbeeld met een wilsverklaring. In dit document omschrijf je hoe je je uitvaart geregeld wilt hebben. Vaak kan dit bij veel uitvaartorganisaties geheel vrijblijvend. Je wilsverklaring kan zo uitgebreid zijn als je dat zelf wilt. Van een globale wensenlijst tot een tot in details uitgewerkt scenario. Zo kan je dus zelf van tevoren bijna alles regelen voor jou uitvaart.

Verdere handelingen

Als je uiteindelijk duidelijke ideeën hebt over de uitvaart en je wilt die ook gaan vastleggen kan je dit dus gaan bespreken in een vrijblijvend begin gesprek. Tijdens zo’n gesprek vooraf, ook wel een voorbespreking genoemd, neemt een uitvaartadviseur met je de tijd om alle onderdelen van de uitvaart door te spreken. Of het nu gaat om de keuze van de uitvaartkist, de locatie van de plechtigheid of de invulling hiervan. Naar aanleiding van de voorbespreking zal er een prijsopgave opgesteld worden, zodat jij ook een goed beeld krijgt wat de verwachte kosten zijn op basis van uw wensen. Zo weet je ook waar je op financieel vlak aan toe bent.

De laatste dingen regelen

Je kunt natuurlijk niet alles al van tevoren regelen. Leuke aankleding, verschillende foto’s en speeches zijn allemaal maar op het moment zelf te regelen. Denk goed na over wat de persoon zelf erg mooi zou vinden. Had hij of zij bijvoorbeeld een lievelingskleur? Zorg dan dat alles een beetje in die tinten zijn. Het is ook altijd erg leuk om een paar mooie foto’s te gebruiken. Zo kan iedereen een goed en waardig afscheid nemen van de persoon in kwestie.