Let jij dagelijks op duurzaamheid? Kies je in de supermarkt voor producten uit eigen land of streek, en gebruik je het liefst groene energie? En let je ook op dit soort zaken als je verbouwingen of reparaties aan je huis uit laat voeren, of misschien wel zelf uitvoert, en wanneer je nieuwe meubels koopt?
Alles raakt uiteindelijk op
We zijn ons er steeds meer van bewust dat heel veel van de grondstoffen die we gebruiken niet zo duurzaam zijn. Sinds de uitvinding ervan, speelt plastic een belangrijke rol in ons leven. Het was dan ook een flinke stap vooruit vergeleken met de materialen die we voorheen gebruikten, zo leek het. Van plastic kun je bijna alles maken, en bovendien luchtdichte verpakkingsmateriaal fabriceren. Ideaal, toch? Helaas is er voor de productie van plastic wel aardolie nodig. En waar we vroeger niet zo bij stilstonden, maar wat nu wel steeds duidelijker wordt, is dat aardolie een fossiele brandstof is. Eentje waarvan we een hele grote, maar uiteindelijk wel beperkte hoeveelheid tot onze beschikking hebben.
Voor alle fossiele brandstoffen geldt dat op ook echt op is. Je kunt niet even wat aardolie of aardgas erbij maken, we moeten het doen met wat we hebben. Nu de voorraden slinken en het steeds duidelijker wordt dat we op zoek moeten naar alternatieven, geldt dat ook voor de materialen die we met behulp van aardolie maken, zoals plastic. Langzaam maar zeker kiezen we liever voor materialen die wel duurzaam zijn en de niet op kunnen raken.
We stappen over naar hout en EPDM
Niet alleen plastic is niet zo duurzaam, er zijn wel meer materialen waar we afscheid van nemen vanwege het gebrek aan duurzaamheid. We letten er bijvoorbeeld steeds meer op of een gebruikt materiaal nadat de levensduur is verstreken hergebruikt kan worden. Bij hout is dit vaker het geval dan bij steen, en ook een materiaal als EPDM krijgt steeds meer de voorkeur boven traditionele dakbedekking.
EPDM folie is namelijk gemaakt van een synthetisch rubber, dat nadat de levensduur is verstreken gerecycled kan worden. Die levensduur is overigens ook nog eens een stuk langer dan die van traditionele dakbedekking: EPDM dakbedekking gaat tot wel 50 jaar mee. Doordat het materiaal hierna gerecycled kan worden, is het dus niet alleen maar geproduceerd voor jou, maar blijft de grondstof ook nadat het bij jou zijn dienst heeft bewezen behouden. Dat is precies waar het om draait, als je kijkt naar duurzaamheid. De komst van dit soort materialen kan dan ook alleen maar worden toegejuicht.