Waar komt palmolie vandaan en waar zit het in?

0
1305

Steeds meer mensen vragen zich af wat palmolie precies is en waar het voor gebruikt wordt. Je kan in een simpele zoekmachine zoals Google al snel zien dat men nieuwsgierig is naar het product en waar het uit bestaat. Dit is bijvoorbeeld te zien door simpelweg te kijken naar de zoektermen die onlangs in de zoekmachine zijn gebruikt. Hierbij komen varianten zoals: “ duurzame palmolie”  en “what is palm oil used for” steeds vaker terug. Om antwoord te kunnen geven op deze vragen is deze blog geschreven. Het doel hiervan is om mensen meer duidelijkheid te geven over de productie van palmolie, hoe het duurzaam kan gebeuren en waar het zoal in gebruikt wordt. 

Productie

Een groot voordeel van de productie van palmolie is dat het wordt beschouwd als milieuvriendelijk. Wat palmolie milieuvriendelijker maakt, is het productieproces dat een ecologisch oogstproces omvat. Dit process is ecologisch omdat het simpelweg minder hectare grond vereist om de palmbomen te verbouwen dan het bijvoorbeeld kost om zonnebloemolie te verbouwen. Hiernaast bevat zonnebloemolie ook veel transvetten, waar in het vierde kopje verder op in zal worden gegaan. Dit is een gigantisch voordeel, immer betekent minder hectare grond een groter aanbod aan groen! Zo kunnen inheemse bossen en toendra blijven staan en hoeven wij als mensen minder grond te gebruiken voor de productie van deze handige olie. Er is dus wel degelijk sprake van duurzame palmolie

Toepassing

Palmolie wordt voornamelijk gebruikt als een additief voor voedsel. Het voegt veel smaak toe en maakt voedsel smaak echt goed. Vanwege de hoge verzadigde vetten, mag het niet in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Dit wordt gelukkig ook niet gedaan door voedselfabrikanten. Die willen immers alleen maar lekker eten maken. Palmolie wordt op grote schaal gebruikt over de hele wereld. Het wordt uitgebreid gebruikt bij het maken van voedsel, cosmetica, detergenten en in productie-installaties. Palmolie heeft veel gezondheidsvoordelen. In feite wordt palmolie meestal gebruikt in voedsel als een emulgator. Emulgatoren helpen voedsel gemakkelijk ingrediënten absorberen. Daarom heeft palmolie een grote vraag wereldwijd. Naast het absorberen van smaken heeft palmolie nog een andere functie. Palmolieproductie is de meest kritische factor voor het behoud van voedsel. Palm-kernel olie wordt zeer gewaardeerd door voedselfabrikanten omdat het de smaak van hun producten beter behoudt dan andere methoden. 

Goede vetten

Palmolie bevat 4% van verzadigde vetten, waardoor het gezond is om te eten. In andere vormen van eetbare olie zitten namelijk veel varianten van transvetten. Deze zijn helemaal niet gezond, dus kan u beter palmolie consumeren. Transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte ongeveer net zo veel als verzadigd vet, maar geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. U doet er dus slim aan om palmolie te consumeren, want deze bevat geen vorm van transvet.