GPS asset tracking voor bedrijven van de toekomst

0
1574

Zit u eraan te denken om gebruik te maken van een GPS volgsysteem voor uw bedrijfsmiddelen? Bijvoorbeeld voor de vorkheftrucks, containers, generators, aanhangwagens, etc.? Dat is een slim idee. Zo weet u namelijk altijd precies waar uw materieel zich bevindt en of het in gebruik is. Door het in plaats stellen van GPS asset tracking-software geniet uw bedrijf van vele voordelen. In dit artikel leest u wat asset tracking inhoudt en wat de voordelen zijn.

GPS volgsystemen toen en nu

GPS volgsystemen werden in de jaren 60 voor het eerst ontwikkeld voor het leger om onderzeeërs te kunnen lokaliseren met nucleaire wapens aan boord. Maar in de laatste 10 jaar heeft het zich in rap tempo ontwikkeld en zijn niche gevonden in de zakenwereld. Fleet managers en bedrijven die goederen en services leveren kunnen dankzij GPS asset tracking precies zien waar hun voertuigen zijn, op ieder gegeven moment. Het eindresultaat hiervan is de besparing op tijd en kosten, verhoogde veiligheid (voor zowel het bedrijfsmaterieel als de chauffeurs) en natuurlijk tevreden klanten.

Voordelen voor bezorgdiensten

Mocht uw bedrijf goederen leveren aan klanten, dan komt het wel eens voor dat de klant belt om te vragen waar de bestelling blijft. Zonder GPS volgsysteem kan die vraag lastig te beantwoorden zijn. De chauffeur moet gebeld worden om zijn/haar locatie te bepalen, die niet altijd even nauwkeurig wordt doorgegeven, en vervolgens kunt u uw klant enkel tevreden stellen met een antwoord als: 'de chauffeur is onderweg en uw bestelling zal voor 15:00 uur vanmiddag worden geleverd.' Dit kost een hoop kostbare tijd. Bovendien wilt u uw klant voorzien van duidelijke informatie over hun bestelling. Met een GPS volgsysteem hoeft u de chauffeur niet meer te bellen. Met behulp van de software kunt u precies zien waar de desbetreffende chauffeur zich bevindt en dit kunt u vervolgens direct doorspelen aan de klant met een veel duidelijker antwoord, zoals: 'de chauffeur is onderweg en bevindt zich nu op 12 km afstand van het bezorgadres.'

Voordelen voor de bouwsector

De bouwsector kan ook flink profiteren van GPS asset tracking. Een veel voorkomend probleem in de bouw is bijvoorbeeld de diefstal van voertuigen, materialen en waardevolle eigendommen. Het is voor criminelen niet moeilijk om een bouwplaats binnen te dringen en er met waardevolle spullen en materialen als gereedschap vandoor te gaan als de bouwplaats niet 24/7 wordt bewaakt. Met GPS tracking kan het bouwbedrijf real-time toezicht houden op alle waardevolle materialen en voertuigen op locatie.

Voordelen bij diefstal

Als uw voertuigen op uw werkterrein, bij het depot of een andere frequente parkeerplaats worden achtergelaten, kunt u direct een automatische melding per sms of e-mail ontvangen als uw voertuig dat gebied verlaat. Op deze manier weet u of een van uw medewerkers het voertuig heeft verplaatst zonder uw toestemming of dat er wellicht sprake is van diefstal. Dit is een speciale functie die u kunt installeren (geofencing-functie).

Hoe werkt GPS tracking?

GPS volgsystemen kunnen gemakkelijk en snel in voertuigen worden geïnstalleerd. Met behulp van satellieten wordt een signaal uitgezonden en deze geeft de specifieke lengte- en breedte coördinaten door. Het apparaat zendt vervolgens een signaal uit met de coördinaten. Deze wordt opgepikt door een draadloze netwerk toren en teruggestuurd naar een centrale server in de cloud. De informatie is vervolgens goed beveiligd met een wachtwoord, waar het bedrijf gemakkelijk bij kan. Signalen worden real time verzonden en ontvangen. Hierdoor weet het management precies waar hun voertuigen zijn en heen gaan.