Jezelf buitensluiten: zo kom jij je huis weer binnen

0
1553

Jezelf buitensluiten uit je huis: het overkomt de beste van ons wel. Toch kan het erg stressvol zijn als het gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan ouders die zichzelf buitensluiten terwijl hun baby of peuter nog binnen is. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar ook als het wel een keer gebeurd is er geen reden voor paniek. Met de volgende tips weet je straks hoe je de kans op buitensluiten aanzienlijk verkleint, maar ook wat je moet doen als je jezelf toch een keertje buitensluit.

Zorg voor eenvoudige toegang tot een reservesleutel

Er zijn een aantal slimme manieren om ervoor te zorgen dat je bij buitensluiting snel en moeiteloos je huis weer binnen komt. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je een reservesleutel ergens bewaard buiten het huis waar je makkelijk bij komt. Je zou de sleutel op een onopvallende plaats kunnen bewaren, zoals onder een bloempot in de voortuin. Als je het niet zo'n prettig idee vind dat je huissleutel zich buiten bevindt, waar iedereen zomaar bij kan komen, dan kan het gelukkig ook anders. Heb je bijvoorbeeld een goede band met de buren? Dan kun je vragen of je je reservesleutel bij hun mag bewaren. Zo hoef je bij de volgende keer dat je je buitensluit enkel bij de buren aan te bellen. Handig is het wel om buren te kiezen die regelmatig thuis zijn, anders kom je alsnog van een koude kermis thuis.

Flipperen

Mocht je je om wat voor reden dan ook hebben buitengesloten? Je bent bijvoorbeeld de sleutel in alle haast vergeten toen je naar je werk ging, of je bent hem onderweg verloren. Dan zou je kunnen proberen zelf de deur open te krijgen zonder sleutel. Als je deze niet op het slot hebt gedraaid, zou dat redelijk makkelijk moeten gaan. Het enige wat je nodig hebt is een stevig stukje plastic wat makkelijk tussen de deur geschoven kan worden. Deze techniek heet flipperen en wordt door veel slotenmakers als eerste gebruikt. Met het plasticje probeer je het slot in te drukken en tegelijkertijd zachtjes tegen de deur te duwen. Als het goed is, zal deze na verloop van tijd open vallen. Simpel, toch?

Schakel de hulp in van een slotenmaker

Als het je echt op geen enkele manier lukt om zelf binnen te komen, raak dan vooral niet in paniek. Pak je telefoon erbij en ga op zoek naar de dichtstbijzijnde slotenmaker. Deze zal binnen no time voor je stoep staan en heeft alle gereedschap bij zich om jou uit de brand te helpen. Niet alleen kan een slotenmaker je helpen om weer binnen te komen, hij/zij kan ook je sloten vervangen. Dit is ten zeerste aan te raden als je je sleutel bijvoorbeeld onderweg bent verloren. Zo weet je zeker dat jij de enige bent met sleutels om jouw woning binnen te komen. De kans op inbraak wordt hierdoor een stuk kleiner.